Tot ce merită știut despre cuțitul de vânătoare
Există mai multe tipuri de cuțite cunoscute atât în lumea producătorilor, cât și a colecționarilor. Fiecare își are tipul preferat, cu care poate lucra și pe care îl poate folosi cu ușurință. Colecționarilor le place le place să acorde o atenție specială alcătuirii unei colecții cât mai largi. Unul dintre tipurile de cuțite este cuțitul de vânătoare realizat manual. În acest articol am sintetizat informațiile care merită știute despre acest obiect.
Folosirea cuțitelor
Țara noastră abundă în producători profesioniști de cuțite, pentru care realizarea manuală de cuțite reprezintă atât un hobby, cât și o profesie. Aceste obiecte se folosesc nu numai în scopuri tradiționale, ci unii își creează chiar și colecții proprii din ele. Bineînțeles că cuțitele de vânătoare reprezintă un instrument util și pentru vânători, însă pot fi folosite și în multe alte scopuri.
Tipuri de cuțite de vânătoare
Dacă cineva aude despre cuțitele de vânătoare, atunci se va gândi probabil imediat la cuțitele cu model animal și teacă din piele, cu un design mai elegant. În prezent însă, din acestea se fabrică nu numai variantele tradițională, astfel încât putem alege dintr-o gamă destul de largă de pe piață. Cu toate acestea, desigur, tipurile cu caracter și unicatele rămân dominante, fiind cumpărate cu predilecție și pentru cadou.
În gama de cuțite a magazinului nostru online vei găsi bricege tactice, accesorii pentru vânătoare, diferite pumnale, multitool-uri, bricege elvețiene și chiar și cuțitele pentru aruncat la țintă. Avantajul oferit de un multitool constă în faptul că, pe lângă cuțit, conține și diferite pile, scule de tăiere și diverse instrumente ascuțite, înlesnind munca vânătorului atât pe teren, cât și în utilizarea domestică.
Ce face ca un cuțit să fie cuțit de vânătoare?
Dat fiind faptul că cuțitul de vânătoare funcționează ca instrument de lucru, design-ul acestuia se caracterizează prin simplitate. De cele mai multe ori, sloganul de producție este „puțin înseamnă mai mult”, astfel încât aceste accesorii nu sunt decorate prea generos. Modelele tradiționale sunt prevăzute, de obicei, cu lame arcuite în jos, fiind cele mai ideale pentru procesele de lucru. Bineînțeles că este foarte important și ca instrumentul să fie bine ascuțit și realizat dintr-un material de calitate. Cea mai bună variantă este cea realizată din oțel inoxidabil, care poate fi folosit timp de mulți ani fără să se ruginească.
În ceea ce privește dimensiunea cuțitului de vânătoare, este bine ca producătorul să nu exagereze, deoarece dimensiunea instrumentului determină posibilitatea de folosire a acestuia. Este important ca lama cuțitului să aibă lungimea potrivită, în jur de 8-10 cm, dar mai este importantă și lățimea, respectiv grosimea. În ceea ce privește acești factori, fiecare trebuie să experimenteze care sunt variantele cele mai potrivite. În orice caz, lățimea ideală este de minim 3 cm și se poate lucra cel mai bine cu o lamă de 4 mm grosime.
Cum arată mânerul cuțitului ideal de vânătoare?
Magazinul nostru online oferă o gamă largă de opțiuni și în ceea ce privește mânerele. În cazul variantelor tradiționale, majoritatea producătorilor preferă materialele naturale, folosind diferite soiuri de lemn, coarnele de cerb sau alte tipuri de oase pentru realizarea acestora. Scopul principal al mânerului este de a oferi utilizatorului o priză confortabilă. Este important ca mânerul să nu fie alunecos, astfel încât să se poată lucra ușor cu cuțitul.